Halstrat och grillat och bira och rödtjut - turnelivets tunga diet
(Ursprungligen publicerat i Nöjesguiden mars 2007)
En rider är artistens lista över vad en konsertarrangör ska tillhandahålla inför en konsert. Till stora delar är den en fullständigt ointressant teknisk specifikation över ljussättning och electricitetsbehov. Men ridern är också ett dokument där artisten specificerar sin önskelista över vilka bekvämligheter som ska tillhandahållas i logen.
Eftersom artisterna i den förteckningen avslöjar sina böjelser och allt som oftast sina nyrika divalater är ridern ett dokument lika hemligt som ett SÄPO-register. Genom idogt grävande har Nöjesguiden identifierat vilka som är gourmander, gourméer och bara simpla fylltrattar.
Vad Mary J Blige ägnar sig åt i sin obligatoriska presidentsvit, dit hotellpersonalen absolut inte äger tillträde (och hennes 26 utropstecken efter den instruktionen tydliggör allvarsgraden) går inte att utläsa av hennes rider, medan Gnarls Barkleys obligatoriska låda magnumkondomer gör det lättare att dra slutsatser om deras aktiviteter. Stackars 50 Cent har för övrigt inga särskilda storleksönskemål för samma produkt på sin rider.
The Killers balanserar turnélivets slentrian genom en schemalagd omväxling i kosten. Om deras konserter infaller på en måndag, onsdag eller fredag ska omklädningsrummet fyllas med Maker's Mark-bourbon och Absolut-flaskor. Tisdag, torsdag och lördag sörplar de vanemässigt Jack Daniels och gin, medan söndagsgig innebär en och annan stillsam Jameson tillsammans med en oändlig mängd tequila. Bara de 96 öl, 24 cider och två vinare som alltid ska finnas ger dem kontinuitet.
Marilyn Manson är avsevärt mera hälsosam. Visserligen kräver han alltid två flaskor absinth, men annars är han mest angelägen om att få äta Haribos gelebjörnar och dricka mellanmjölk, medan salig Frank Sinatra utöver ett fullt utrustat barskåp alltid ville doppa fingrarna i en ordentlig burk Dijonsenap och tre burkar av Campbells kyckling-med-ris-soppa.
Turnémat ur arrangörers perspektiv
EMA-telstar
Sveriges i särklass största konsertarrangör. Under våren tar de hit bland andra Nelly Furtado, Scissor Sisters och Dolly Parton. Catharina Oskarsson berättar hur de tar hand om sina artister.
Kan vi få se några typiska riders?
— Nja, de är inte offentliga. Men jag kan lova dig att den där haussen där man pratar om att artister har fantasikrav inte stämmer. Möjligen finns såna tendenser hos någon enstaka utländsk artist.
Vad är det vanligaste en artist begär till sin loge?
— De allra flesta begär mest vatten och kanske handdukar. Inget särskilt alls.
Vilket är det mest galna krav ni stött på?
— Jag vet faktiskt inte. Det finns inga vandringssägner på EMA-Telstar, åtminstone inte som jag känner till.
Kan ni uppfylla artisternas önskemål?
— Ja, det har nog aldrig hänt att vi missat något.
Brukar ni överraska artister genom att ge dem något de inte ens tänkt på att önska sig?
— Vi har pratat om svenskt glas, eller badrockar och så. Men de är ju på turné, och då blir det svårt att få med sig sådant. Om det är sommar och de har några dagar över innan de ska vidare på turnén brukar vi försöka ordna något typiskt svenskt åt dem. Bruce Springsteen eller Mick Jagger kan önska att få komma ut i skärgården eller så, och då försöker vi ordna det.
Debaser
Konsertställe som fortplantar sig genom delning. Under våren har de bokat in bland andra Bright Eyes, Pere Ubu och Built to Spill. Anna Storåkers berättar.
Kan vi få se några typiska riders?
— Visst. Det finns även en drös med extravaganta riders som folk lägger upp på nätet.
Vad är det vanligaste en artist begär till sin loge?
— Helt klart okolsyrat vatten, oftast specificerat à la Imsdal eller Evian. För många år sedan prövade jag att ställa fram fina vattenflaskor med kranvatten, för att spara på miljön och pengarna, men till och med obskyra lokalband klagade då och då.
Vilket är det mest galna krav ni stött på?
— Oftast framförs de galnaste kraven muntligt, men någon gång har det hänt att illegala droger efterfrågats i en skriftlig rider. Även "swedish female company", kanske med glimten i ögat, men ändå... Många amerikanska hiphopare verkar också ha en förvrängd bild av Sverige och kräver metalldetektorer, poliser, livvakter och övervakningskameror. En del efterfrågar kläder, och en av de hiphopare jag personligen gillar bäst, Sage Francis, ville ha en specifik t-shirt och kallingar i en viss färg. I övrigt ville han ha lite juice och frukt.
Kunde ni uppfylla det?
— I de förstnämnda fallen hänvisar jag rätt och slätt till svensk lag, och när det gäller säkerhet försöker jag förklara den ickeexisterande gangstakulturen i Sverige. Att Debaser är ungefär som YMCA i jämförelse med Bi-Polar eller nån annan namnkunning New York-klubb. Men jag pinnade gladeligen upp till H&M med en bild på Sage och bad dem välja ut något passande. På kvällen berättade han att han svettas så mycket att han måste slänga både tröjan och kallingarna han får efter varje show, men såg glad ut när han fick sitt H&M-kit: "Oh, it's local!"
Brukar ni överraska artisten genom att ge dem något de inte ens tänkt på att önska sig?
— Tja, jag gör ingen skillnad på, säg, Iggy Pop eller Igges svänggäng, men om någon gjort en magisk utsåld spelning kan det hända att jag sticker till artisten någon slags bonus i bubbelform eller något annat fint. Oftast blir det bara en euforisk kram, haha. Fast en hel del band har specifikt skrivit ut "vi vill ha en överraskning" på ridern. Som när jag bokade Mates Of State första gången hade de precis fått en bebis som de hade med sig på turnén. Då inhandlade vi ett miniatyrtrumset för barn, som de blev överlyckliga över. I somras när jag var på turné träffade jag Jason i bandet som berättade att halva trumsetet fastnat i tullen, så efter ett par års monotont bom-bom-bom funderade de på att kanske komplettera med en cymbal. Annars har det mest blivit happenings som överraskningar — för fem år sedan bokade jag in Fibes, Oh Fibes, och de fick så lite pengar att jag kände mig skyldig att bjuda tillbaka på något annat. Vi ordnade BBQ, drinkar och fotbollsturnering. Idag är vi nära vänner, jag hoppas det inte beror på mutan, haha.
Turnémat ur artisters perspektiv
Willy Vlautin
Richmond Fontaines nya album Thirteen Cities borde vara ditt soundtrack just nu. Deras ledare Willy Vlautin ger också ut sin roman The Motel Life i Carver- och Bukowski-skolan.
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Allra helst äter jag på Halfway Club i Reno, ett skjul som har haft en italiensk restaurang sedan tjugotalet. Det är en dam i 90-årsåldern som lagar all mat, och hennes väninnor är servitriser. Annars dricker jag gärna öl. USA är fyllt av suveräna mikrobryggerier med lika bra öl som i Europa.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Det blir mest truckstops, eller klassiska diners med servitriser och äppelpaj. På de flesta ställen kan man bara få tag på en vanlig Budweiser. Men det är OK — jag är uppvuxen med sådant.
Vad får absolut inte fattas på din rider?
— Förr var det alltid whiskey, men vi gav upp det. Vi är riktiga mums'n'dads, finns det bara en macka så är vi nöjda. Det gäller både för mina turnéer med Richmond Fontaine och när jag åker runt och läser ur mina böcker.
Tar du någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Vi lägger en spelning om året i Winnemucca, Nevada, enbart för att få tillbringa helgen där. Stan var full av baskiska fåraherdar förr — nu kommer alla stadens fåraherdar från Peru — så de har en helt fantastisk baskisk restaurang. Man slår sig ner vid ett långbord och käkar en riktig arbetarmiddag med sallad, soppa, stuvningar och risrätter — det är helt fantastiskt.
Martin Axén, The Ark
Melodifestivalens första glampop sedan Harpos dagar.
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Jag är ju vegetarian och väldigt intresserad av vällagad nyttig mat. Till det dricker jag gärna vatten och goda viner.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Tyvärr får vi väldigt ofta riktig skitmat på turné som får sköljas ner med sur bottensats. Många arrangörer fattar tyvärr inte att man behöver bra mat när man är ute på långa turnéer.
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Vatten och handdukar.
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog
— Det har nog aldrig varit riktigt så, men om vi till exempel bokar in en Italienturné så ser vi fram emot att gå ut och äta, och samma när vi spelar i New York. En gång skulle vi spela i Gislaved. Redan innan vi hade tackat ja till spelningen började de maila om att det skulle bjudas på en fantastisk tacobuffé. Sedan fortsatte det. Varje gång arrangören mailade vår bokare eller turnéledare kom denna tacobuffé på tal. Vi satt nog och löjlade oss om den hela vägen upp i bussen, så när vi väl var framme hade vi hunnit bli väldigt sugna på denna berömda och enorma tacobuffé. Det började ta samma proportioner som nobelmiddagen i våra hjärnor.När det äntligen var dags visade det sig att det var den enklaste av alla bufféer man kan tänka sig. Typ nachochips med dip och lite köttfärs till. Inget vegetariskt alls. Ola och jag som nog var mest upphetsade över måltiden, och dessutom vegetarianer, blev fly förbannade och skällde ut arrangören efter noter. Han blev förskräckt och tog med hela sin personal ut på stan för att handla ny mat. Efteråt skämdes vi lite över att det hade blivit så uppförstorat. Vi satt uppe på natten med arrangören och snackade gamla musikminnen och tog en och annan whiskey. Då kändes det bra igen.
Johan Kinde
Lustans Lakejers sångare är aktuell med både återutgåvor av hela Lustans-katalogen, schlagerfestivalbidrag och exklusiv återföreningsturné.
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Om man befinner sig i en något större stad där det finns ett urval äter jag gärna mat som inte är allt för mäktig, gärna asiatiskt eller fisk. Det viktigaste är dock att äta i god tid före en spelning. Man vill inte vara för mätt på scen.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Om festandet kvällen innan varit excessivt eller om man är i en mindre stad, kan ju en del junkfood slinka ner...
Vad får absolut inte fattas på din rider?
— Önskar att jag kunde svara ett dussin magnumbuteljer champagne, men riderbegreppet finns inte riktigt i Sverige på samma sätt som internationellt. Handdukar och dryck vill vi dock ha.
Men åtminstone några magnumbuteljer champagne måste ni väl ha fått?
— Jodå, genom åren har vi fått ett närmast oräkneligt antal champagneflaskor från välvilliga arrangörer, så vi ska inte klaga.
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Nej, jag har aldrig gjort det hittills. Det är i och för sig alltid trevligt att äta och bo på Grythyttan, men även spelningarna på den närliggande folkparken har varit toppen, så krogen är inte skälet att åka dit.
Suburban Kids With Biblical Names
Johan och Peter från Haninge är på god väg att göra sig ett namn i England. Och i Norge. Johan berättar mest, och Peter äter mycket pytt.
Vad äter och dricker ni helst på turné?
— Jag äter helst hemlagat, alltså hemma hos någon arrangör som har haft tid att laga till en lokal specialitet. Det brukar bli bäst när arrangörerna själva lagar något och middagen får ta ett par timmar. Den mest idealiska maten vi fått på turné har varit i Italien och Spanien där arrangörerna stolt visat upp sitt lands fina tradition och råvaror.
Vad äter och dricker ni mest på turné?
— Vägkrogspytt, Max vegoburgare, pasta med gräddig sås. Inget av detta är någon favorit utan sådant som bjuds längs vägen. (Peter)
— Jag dricker en massa Loka när vi sitter i bilen. Favoriten är Loka citron. Eftersom Sveriges vägutbud inte är så stort brukar det bli att vi äter i Jönköping på Max eller tar en pizza. Det är inte direkt det man helst vill äta. Man är ju oftast försenad så man hinner tyvärr inte äta på riktiga restauranger. Det kan bli dagen efter spelningen som man har tid att äta riktig mat. (Johan)
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Boende och öl.
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Vi spelade i Tarcento, en by i italienska alperna, för fem betalande. Vårt gage var en fyrarätters middag och det lokala vinet. Det gör jag gärna om.
Ulf Stureson
Landets närmaste singer-songwriter släpper strax ett nytt album, och genomförde nyligen en tiostoppsturné längs Ringvägen i Stockholm.
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Vad som helst utom bearnaisesås.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Bearnaisesås.
Vad får absolut inte fattas på din rider?
— Min rider?
Tar du någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Ja, på Ringvägen ligger flera favoritkrogar. Verona, 91:an, Abyssinia, Läckerbiten, El Cocodrilo och Eriksdalsgrillen. Det är i alla fall inte i första hand för pengarna jag spelar där.
Chris Dangerous
The Hives har just kommit igång i studion igen, både i Stockholm och i London.
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Jag dricker helst buteljerat vatten. Det går åt ungefär 100 flaskor om dagen för hela bandet. Är det fredag kväll kan det lätt slinka ned ett par glas champagne och några öl. När det gäller mat är det vad som bjuds för dagen på de olika spelställena. Ibland vill vi kanske äta på lite trevligare ställen och då brukar det bli någon bra italiensk restaurang.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Det har jag ju svarat på.
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Hoummos!
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Nej, vi spelar överallt och då brukar maten få komma i andra hand. Däremot är det alltid kul att komma tillbaka till ett ställe där vi vet att det finns en bra restaurang. Då är det ju bara att passa på.
Miss Li
Aktuell med sin andra singel från albumet Late night heartbroken blues och med en lång vårturné, inte bara i Norrland.
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Renskav och lingondricka. Det ger mig liksom den rätta kraften och inspirationen att överhuvudtaget genomföra en bra spelning.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Det är helt enkelt det som gäller. Annars kan jag inte genomföra spelningen. De gånger som det inte funnits till hands så har jag inte alls lyckats genomföra en hyfsad spelning. Mina låtar har genast omvandlats till melankoliska och tråkiga ballader. Jag har länge försökt att finna ett svar på varför det blir så, men jag har varken funnit svaret i Koranen, Bibeln eller i någon annan helig skrift.
Vad får absolut inte fattas på din rider?
— Renskav och lingondricka. Det får den bästa att bli bäst.
Tar du någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Jag spelar helst i de norrländska skogarna.
Joppe Pihlgren
Han har bensin i blodet, och Docenterna firar 27-årsjubileum med samlingen Jag tar mitt liv med popmusik 1980-2007.
Vad äter och dricker du helst på turné?
— På dagen så tar Larry och jag alltid samma sak. Ingen av oss vill vara looser i jämförelse med den andra. Alltså gör vi upp innan och beställer samma sak. Är det vägkrogar tar vi det som är lättlagat och som vi vet är halvfabrikat. Vi har svalt rätt många panerade spättor och finns det renklämma tar vi oftast två var. Kricke, Jon och Idde äter lite planlöst vad som helst. Idde äter nog nyttigast, fast ibland gör hon som Larry och jag. Grupptryck!
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Om det finns en bra restaurang äter vi något lätt om det är före spelningen. Kanske fisk. Innan spelningen kan vi dricka max ett glas vin eller en mellanöl. Efter spelningen dricker vi öl men Idde och jag tar ibland rött vin istället. Jon kan ibland gå loss på en flaska vit sprit som han gärna håller i handen. Kricke har inget emot att dricka whiskey till ölen och inte jag heller. Larry dricker vad man säger till honom att dricka.
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Vi brukar vilja ha vykort från platsen. Vi brukar också verkligen vilja ha vatten.
Tar ni någonsin en spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Nej, vi väljer spelning före mat och dryck, men vi spelar ju helst där det är kul att svira efter spelningen! Ordningen är: spelning, dryck och eventuellt mat!
Johanna Asplund
Om Sahara Hotnights kommande album lever upp till singeln Cheek to cheek blir det fler världsturnéer, var så säker.
Vad äter och dricker du helst på turné?
— Sushi och sake.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Burgare och kaffe.
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Champagne!
Tar ni någonsin en spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?
— Det finns en klubb i Boston som heter Middle East där vi spelat ett par gånger, de serverar grymt god mellanösternmat och en fantastisk hummous!
Pelle Carlberg
Sveriges smartaste textförfattare släpper snart sitt andra soloalbum, utan angrepp på rockkritiker.
Vad äter och dricker du helst på turné
— Jag försöker hålla mig till fyratimmarsregeln, det vill säga max fyra timmar mellan intagande av någon form av näring. Till frukost vill jag helst ha körsbärsyoghurt, honungsmackor och engelsk te av märket PG Tips. Oavsett om jag vaknar i Hong Kong eller Vänersborg avslutas frukosten alltid med en Berocca brusvitamin. I bussen dricker jag sen vatten tills det är dags för lunch, som antingen intas på sunkig vägkrog eller på ett så trevligt ställe som möjligt i kvällens stad. Med risk för att låta pretto kan jag erkänna att jag försöker äta så varierat som möjligt, framför allt till lunch. Hellre en stadig lunch än en ordentlig middag eftersom jag vill känna mig lätt på scenen. Jag dricker oftast ingen alkohol till måltiderna, och framför allt inget rödvin i och med att det ibland medför astmatiska besvär. Jag brukar fråga efter "non alcoholic beer" överallt i världen.
Vad äter och dricker du mest på turné?
— Under åttio- och nittiotalen blev det garanterat en och annan ungkarls-chili con carne för mycket. Speciellt ställen med studentanknytning hade en tendens att dra ihop en stor pruttgryta till femtio pers efter soundcheck. Nu för tiden äter jag nog kyckling lite för ofta.
Vad får absolut inte fattas på din rider?
— Det ända som känns viktigt är att det finns dryck av olika slag i logen. För att citera vår gamla bokare Skrikhults färdigtryckta rider: "En back starköl av lokal kvalité, gärna Heiniken".
Tar du någonsin en spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog
— Jag har inte gjort det tidigare, men på den senaste Italienturnén spelade vi på en klubb som var ett galleri, som visade sig vara en gourmékrog i den lilla staden Ferrara. Deras söndagskonserter startar alltid före åtta och så bjuds banden på trerätters efter giget. Menyn som serverades överträffade alla andra restauranger jag besökt i Italien. Nästa gång det blir tal om Italien kommer jag att försäkra mig om att Zuni i Ferrara finns med i turnéplanen.
Gorky
På sin Sverigeturné lovar brasilianska Bonde do Role att spela Bailefunk på rocksätt.
Vad äter och dricker ni helst på turné?
— Jag och Pedro försöker alltid äta det mest hälsosamma vi kan hitta – ingen alkohol, mycket sushi och vegetariskt. Men…
Vad äter och dricker ni mest på turné?
— Det är just de där grejerna vi till slut ändå inte får i oss. Vi får alltid så stressigt att vi bara slänger i oss det första vi får tag på, och så slutar det med att vi super en massa!
Vad får absolut inte fattas på er rider?
— Det kan låta simpelt, men vatten är det viktigaste.
Tar ni någonsin spelning på ett ställe i första hand för att få möjlighet att besöka en favoritkrog?— Vi har fortfarande inget favorithak utanför Brasilien. Jo förresten. Det finns en suverän vegetarisk kinarestaurang i Soho. Den är helt otrolig, man kan aldrig tro att det inte är riktigt kött. När vi är i London försöker vi alltid ta oss dit.